Wanneer gebruik je een komma? Uitgebreide handleiding!
28 februari 2021
Een interview houden, is alleen iets voor journalisten? Onzin, want een zakelijk/persoonlijk gesprek is soms ook net een interview! Een interview, het is veel meer dan een lijstje met vragen opdreunen. Luisteren, doorvragen en lef hebben zijn punten om rekening mee te. Lees gauw verder voor vier tips waardoor jij een interview houdt waar je U tegen zegt!
Een interview houden, is alleen iets voor journalisten? Onzin, want een zakelijk/persoonlijk gesprek is soms ook net een interview! Een interview, het is veel meer dan een lijstje met vragen opdreunen. Luisteren, doorvragen en lef hebben zijn punten om rekening mee te. Lees gauw verder voor vier tips waardoor jij een interview houdt waar je U tegen zegt!
Een interview houden? Wanneer jij een personeelslid wil uitlichten voor een artikel op je website, is een interview daar heel geschikt voor. Ook wanneer je meer te weten wil komen over een potentiële klant is een interview een goed middel. Het is alleen niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Mijn eerste interview was jaren terug op de middelbare school. Ik kan het mij goed voor de geest halen. Ik zat tegenover een persoon waar ik ontzettend veel vragen aan had. Met veel enthousiasme begon ik aan het gesprek, maar dit gesprek was maar van korte duur. Soms niet erg, maar in dit geval wel. Mijn vragen waren op, ik had weinig tot niet doorgevraagd en de antwoorden die ik kreeg waren ontzettend saai. Tja, probeer daar maar wat van te maken. Nu interview ik wekelijks mensen, vraag ik door en krijg ik veel meer verrassende antwoorden.
Voorbereiding is belangrijk bij het houden van een interview. Waar let je op? Stel sowieso een vragenlijst op, zorg voor genoeg informatie over de persoon tegenover je en verdiep je in het onderwerp. Zo sta je nooit met je mond vol tanden.
Luisteren is naar mijn mening het allerbelangrijkste bij een interview. Een lijstje met vragen is een startpunt, maar focus je vooral op wat de geïnterviewde zegt. Wanneer je heel goed luistert, moet je daarna een stapje extra doen. Durf vragen te stellen tijdens het gesprek, haak in op gegeven antwoorden. Waarom is iets zo en waarom vindt iemand iets?
Het begint dus met luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Misschien geeft iemand wel een heel erg interessant, onverwacht antwoord. Schroom niet om het hele interview door te vragen op dat antwoord. Zo krijg je voorbeelden en details. Die details, dat is wat mensen willen lezen. Stel je voor dat je werkt voor een reisbureau en je iemand interviewt over zijn vorige vakantie naar Frankrijk. De recensie moet positief zijn en de geïnterviewde zegt natuurlijk dat Frankrijk de ultieme vakantiebestemming is. De stranden zijn zo mooi en het zonnetje schijnt.
Ja leuk en aardig dat zonnetje in Frankrijk, maar neem daar geen genoegen mee. Vraag door. Wat is er dan zo leuk aan Frankrijk? Voor zon en strand kan jij toch ook naar Spanje, Italië of ons eigen Zandvoort? Probeer dus dieper in te gaan op het antwoord. Wat heeft Frankrijk wat buurman Spanje dan niet heeft? Is het een stokbroodje brie of de Franse gastvrijheid? Of is het het ochtendbriesje wat je voelde op de veranda van je authentieke blokhut in de Provence?
Ook tijdens een sollicitatiegesprek is deze tip als werkgever interessant. Je wil weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Luisteren en doorvragen geblazen dus!
Wees een leider. Laat je tijdens een gesprek niet leiden, maar durf zelf de leiding over het interview te nemen. Je hoort genoeg dat de geïnterviewde de neiging heeft om het gesprek één richting op te sturen. Dat zorgt voor onaangename situaties, want soms zijn antwoorden veel te lang of totaal niet boeiend. Voorkom dit door bij langdradige, oninteressante antwoorden simpelweg in te grijpen. Dit doe je door ergens anders over te beginnen of een andere vraag te stellen. Ook komt het soms voor dat iemand geëmotioneerd raakt of even niks te melden heeft. Durf de emotie toe te laten, houd het even stil. Zo komt iemand in zijn kracht te staan en volgen er pure, eerlijke antwoorden. Een zakelijk gesprek kun je ook zien als interview. Wanneer je een akkoord wil op een zakenvoorstel kun je heel doelgericht te werk gaan. Wees kort en bondig. Maak geen omweg langs gespreksonderwerpen die niet interessant zijn.
Af en toe moet je de geïnterviewde een beetje plagen, wakker schudden. Als voorbeeld neem ik een interview waarbij de geïnterviewde echt niks inhoudelijks wilde zeggen. Alle antwoorden waren afgewogen en er kwam weinig spannends uit deze persoon. Reageer gerust eens fel en zeg dan gewoon dat jij diegene wel erg bescheiden vindt. Een gesprek hoeft niet altijd gezellig te zijn en een kritische vraag is natuurlijk niet verboden. Voel wel goed aan of je kritische vraag past bij het onderwerp. Een interview met iemand die een ongeluk heeft overleefd, vraagt logischerwijs een andere toon dan een gesprek met een deskundige over de Amerikaanse verkiezingen. Let dus goed op!
Vermijd vragen waar je alleen ja of nee op kunt zeggen. Ik neem als voorbeeld even voetbal. ‘Vind jij dribbelen zo leuk aan voetbal?’ is geen goede vraag. Dan maak je het aantal antwoordmogelijkheden gering, namelijk ja en nee. ‘Wat is er volgens jou nou zo leuk aan voetbal?’ is al een stuk beter. Iemand komt dan met voorbeelden, geeft zich bloot. Van die voorbeelden worden mensen blij. Je kunt ook een aanname verwerken in je vraag en je gaat er dan van uit dat iets zo is. Een beetje bluffen dus. ‘Waarom vind jij scoren het allermooiste wat er is?’ is bijvoorbeeld een voorbeeld van een vraag aan een topscorer.
Nu weet jij precies wat je moet doen voor een goed interview. Heb je helemaal geen zin en tijd om al die tips op te volgen? Neem dan direct contact met mij op en ontdek de kracht van een sterk interview!