Vier tips voor een interview waar je u tegen zegt!

interview tips vraag antwoord

Interviewen is alleen iets voor journalisten? Onzin, want een zakelijk gesprek is soms ook net een interview! Een interview, het is veel meer dan een lijstje met vragen opdreunen. Voor mij is interviewen nu de normaalste zaak van de wereld, maar in het begin gingen er veel dingen mis. Al snel leerde ik technieken waardoor ik eerder tot de kern kwam en leukere antwoorden kreeg! Ik vind het heel tof om te doen! Lees gauw verder voor vier tips waardoor jij een interview houdt waar je u tegen zegt!

En of een interview nuttig is!

Wanneer jij een hoofdpersoon wil uitlichten, is een interview daar heel geschikt voor. Ook wanneer je meer te weten wil komen over een potentiële klant is een interview een goed middel. Het is alleen niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Mijn eerste interview was jaren terug op de middelbare school. Ik kan het mij goed voor de geest halen. Ik zat tegenover een persoon waar ik ontzettend veel vragen aan had. Met veel enthousiasme begon ik aan het gesprek, maar dit gesprek was maar van korte duur. Soms niet erg, maar in dit geval wel. Mijn vragen waren op, ik had weinig tot niet doorgevraagd en de antwoorden die ik kreeg waren ontzettend saai. Tja, probeer daar maar wat van te maken. Nu interview ik wekelijks mensen, vraag ik door en krijg ik veel meer verrassende antwoorden. Het is echt mijn ding geworden! Ik leerde tal van dingen waaronder deze vier essentiële tips!

interview lef schoolbord

Tip 1. Luisteren en doorvragen

Luisteren is naar mijn mening het allerbelangrijkste bij een interview. Een lijstje met vragen is een startpunt, maar ik probeer altijd te focussen op de informatie die ik krijg. Wanneer ik heel goed luister, moet ik daarna een stapje extra doen. Durf vragen te stellen tijdens het gesprek. Waarom is iets zo en waarom vindt iemand iets?

Het begint dus met luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Laatst gaf iemand zo’n interessant antwoord, dat ik het hele interview instak op dit antwoord. Vervolgens stel je vragen en zo krijg je voorbeelden. Die details, dat is wat mensen willen lezen. Stel je voor dat je werkt voor een reisbureau en iemand moet interviewen over zijn vorige vakantie naar Frankrijk. De recensie moet positief zijn en de geïnterviewde zegt natuurlijk dat Frankrijk de ultieme vakantiebestemming is. De stranden zijn zo mooi en het zonnetje schijnt.

Ja leuk en aardig dat zonnetje in Frankrijk, maar neem daar geen genoegen mee. Vraag door. Wat is er dan zo leuk aan Frankrijk? Voor zon en strand kan ik toch ook naar Spanje, Italië of ons eigen Zandvoort? Probeer dus dieper in te gaan op het antwoord. Wat heeft Frankrijk wat buurman Spanje dan niet heeft? Is het een stokbroodje brie of de Franse gastvrijheid? Of is het het ochtendbriesje wat je voelde op de veranda van je authentieke blokhut in de Provence?

Ook tijdens een sollicitatiegesprek is deze tip als werkgever interessant. Je wil weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Luisteren en doorvragen geblazen dus!

interview groei leider sneller tips

Tip 2. Wees een leider en durf te onderbreken tijdens het interview

Wees een leider. Laat je tijdens een gesprek niet leiden, maar durf zelf de leiding over het interview te nemen. Ik heb vaak genoeg gehad dat mensen de neiging hadden om het gesprek één richting op te sturen. Dat zorgt voor onaangename situaties, want soms zijn antwoorden veel te lang of totaal niet boeiend. Voorkom dit door bij langdradige, oninteressante antwoorden simpelweg in te grijpen. Dit doe je door ergens anders over te beginnen of een andere vraag te stellen. Ook komt het soms voor dat iemand geëmotioneerd raakt of even niks te melden heeft. Durf de emotie toe te laten, houd het even stil. Vaak komt iemand dan in zijn kracht en volgen er pure, eerlijke antwoorden. Een zakelijk gesprek kun je ook zien als interview. Wanneer je een akkoord wil op een zakenvoorstel kun je heel doelgericht te werk gaan. Wees kort en bondig. Maak geen omweg langs gespreksonderwerpen die niet interessant zijn.

Tip 3. Heb lef en durf te prikkelen

Af en toe moet je de geïnterviewde een beetje plagen, wakker schudden. Ik had eens een interview waarbij de persoon echt niks wilde zeggen. Alle antwoorden waren afgewogen en er kwam weinig spannends uit de persoon. Zelf reageer ik dan fel en zeg dan gewoon dat ik diegene wel erg bescheiden vind. Een gesprek hoeft niet altijd gezellig te zijn en een kritische vraag is natuurlijk niet verboden. Voel wel goed aan of je kritische vraag past bij het onderwerp. Een interview met iemand die een ongeluk heeft overleefd, vraagt logischerwijs een andere toon dan een gesprek met een deskundige over de Amerikaanse verkiezingen. Probeer dit aan te voelen!

interview, dialoog, praten

Tip 4. Stel zoveel mogelijk open vragen

Vermijd vragen waar je alleen ja of nee op kunt zeggen. Ik neem als voorbeeld even voetbal. ‘Vind jij dribbelen zo leuk aan voetbal?’ is geen goede vraag. Dan maak je het aantal antwoordmogelijkheden gering, namelijk ja en nee. ‘Wat is er volgens jou nou zo leuk aan voetbal?’ is al een stuk beter. Iemand komt dan met voorbeelden, geeft zich bloot. Van die voorbeelden worden mensen blij. Je kunt ook een aanname verwerken in je vraag en je gaat ervan uit dat iets zo is. Een beetje bluffen dus. ‘Waarom vind jij scoren het allermooiste wat er is?’ is bijvoorbeeld een voorbeeld van een vraag aan een topscorer.

Dit zijn enkele tips, maar er zijn er nog veel meer. Heb je zelf nog een goede tip? Of heb je helemaal geen zin en tijd om al die tips op te volgen en zoek je een interviewer? Vul gerust het contactformulier hieronder in. Ik help graag! Voorbeelden zien van een uitgewerkt interview van mij? Klik hier voor een interview van mij op de website van Dagblad de Stentor.  


Geef een reactie