Zo heb ik die dag niets en zo schrijf ik twee stukken

Een nieuwtje op het spoor komen, de krant bellen en gelijk aan de slag mogen met wat ik heb gevonden. Iets mooiers bestaat er haast niet voor mij. Het geeft een hoop positieve energie en een prettig gevoel. Maar wat maakt nou dat het onverwachtse zo’n boost geeft? Je leest het in deze blog.

Het is dinsdagochtend. Met een bakje koffie zit ik aan mijn bureau. Als startende ondernemer wil ik natuurlijk dolgraag groeien. Nou, die ochtend heb ik even geen opdracht. Ik wil graag aan de slag en gun mijzelf een uur de tijd om naar opdrachtgevers te zoeken. Her en der reageer ik op wat oproepen. Daarnaast check ik mijn mailbox. Het levert niets op en ik besluit intensief verder te speuren op sociale media. Twitter heeft mij in het verleden al vaak iets opgeleverd. Denk bijvoorbeeld aan een bron of aan een nieuwtje. Ook nu laat dit medium mij niet in de steek, want plotseling valt mijn oog op een voetbalnieuwtje. Wacht, dat kan interessant zijn. Ik bedenk een invalshoek en app naar de redactie van de regionale krant. Gelijk word ik gebeld en we maken afspraken.

Zo had ik niets en zo schreef ik die middag twee artikelen. Tussen niets hebben en twee stukken schrijven zit ongeveer drie uur. Hoe dat in zijn werk gaat? Nou, eerst maak ik afspraken met de opdrachtgever. Wanneer alles akkoord is, zoek ik uit welke bronnen ik nodig heb. De bron geeft mij die middag een heleboel informatie. Ik filter deze info en snel tik ik een stuk voor internet. Bam, het belangrijkste nieuws staat dan online. Daarna kan ik meer de diepte in voor de krant. Ik zoek zaken uit en bel met andere betrokkenen. Ik tik het stuk uit en check de namen en de schrijfstijl. Vlug kijk ik op de klok. Ik heb nog een half uur de tijd. Die extra tijd benut ik om ‘net iets creatiever te zijn’. De tekst was al netjes, maar ik kan dan nog iets meer ‘mijn eigen sausje over het gerecht gieten.’

Eind van de middag was ik klaar, netjes op tijd. Veel mensen die ik spreek zien die deadlines als iets wat veel stress oplevert. Ik vind het juist heerlijk. Ik ben een paar uur heel druk, maar zie direct resultaat. Onder druk presteer ik het beste. Af en toe moet je ‘tikken voor je leven’, maar daar was nu geen sprake van.

Natuurlijk is het ook fijn dat je wat centjes krijgt die dag, maar het totale plaatje geeft mij het goede gevoel. Je bedenkt iets, voert het gelijk uit en de volgende dag vind je jouw werk in de krant. Ook probeer ik mee te denken met de opdrachtgever. Die laat weten dit te waarderen. Nou, daar word ik blij van!

Zelf behoefte aan doeltreffende en aantrekkelijke teksten? Aarzel niet om contact met mij op te nemen.